Mat och hantverk

Mottin är en representant för den skogsfinska matkulturen som har bevarats ända in i vår tid. Mottin är en torr, grynig gröt som i norrländska finnskogar tillagas av kornmjöl, vatten och lite salt. Det ska vara ca tre gånger så mycket mjöl som vatten och mottin ska inte röras om utan bara blandas i det kokande vattnet och sedan ånga igenom. Till mottin serveras mjölk och lingonsylt eller stekt fläsk och vitsås som tillbehör. Det fanns även en variant i Orsa Finnmark där man använde fiskspad istället för vatten. I Värmland och Norge tillagas motti av skrädmjöl från havre och till detta serveras fläsk, flott och lingonsylt.

Förr i tiden var mottin fattigmansmat. Idag tillagas den främst vid festliga sammankomster som hemvändardagar och finnskogsaftnar.  

Skogsfinnarna var skickliga på att tillverka näverföremål. Ofta var liefodral, skor, knivslidor, bärmesar och förvaringskärl gjorda av näver.

Möjligen är den flätade nävertekniken ett arv från skogsfinnarna.Näverföremål från den norska Finnskogen. Foto: Birger Nesholen