Spånadsfäste och Svepskrin

Vinkelböjda spånadsfästen (fi. kehräpuu) och svepskrin med platta lock (fi. vakka) tycks ha varit en specialitet för skogsfinnarna, eftersom de förekommer i finnbygdsområdena. Svepskrinen återfinns bland annat på norska Varaldskogen, på Los finnmark och i Gästriklands finnmarker.

De vinkelböjda så kallade spånadsfästena har fungerat som hjälpmedel när man spann lin, ull eller hampa med slända. På det upprättstående ”skaftet” av spånadsfästet träddes linhärvan. På den horisontella delen satt spinnerskan för att hålla den på plats. Spånadsfästet på bilden är från Ockelbo finnmark och förvaras på Länsmuseet i Gävle.



Foton: Kjell Söderlund och Kjell Nordqvist.





Bilden till höger visar en typ av skrin som har kallats matskrin, svepskrin eller brudskrin beroende på ursprung. Grunden är ett stycke träspån som sveps ihop och fästes i en något rundad rektangulär träbotten. Svepets ändar fästes i varandra, ibland med dekorativa tekniker. Sargen sitter på själva svepdelen, ofta både upptill och nertill. Själva locket är platt och saknar sarg. Ofta är skrinen, liksom spånadsfästena, prydda med inkarvade mönster.

Skrinet ovan kommer från Kungsberg i Järbo, Gästrikland.

Både vinkelböjda spånadsfästen och svepskrin av denna typ återfinns även i Finland, Karelen samt i Arkhangelsk-regionen i Ryssland.